Turkije reisadvies - Veilig op reisWil je veilig op reis naar Turkije, kijk dan altijd even op de website van Het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij geeft namelijk voor elk land haar reisadvies.
Met dit reisadvies kun je jezelf beter voorbereiden op risico's die aan een verblijf in Turkije verbonden zijn.
De actuele reisadvies voor Turkije vind je op:

Min. Buitenlandse Zaken: Reisadvies Turkije

Behalve actuele informatie over de politieke situatie in Turkije vind je ook informatie over terrorisme, criminaliteit, onveilige gebieden en medische voorzieningen.

Diplomatieke spanningen Nederland - Turkije

Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Vooral op sociale media en door Turkse politici worden zeer kritische en ook steeds meer dreigende uitlatingen over Nederland en zijn inwoners gedaan. Ook andere Europese landen, waaronder met name Duitsland, moeten het ontgelden.
Op 16 april 2017 zal een landelijk referendum over aanpassing van de Turkse Grondwet plaatsvinden. Sinds het begin van de campagne omtrent dit referendum moet met verhoogde politieke spanningen en protesten rekening worden gehouden.
Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Toeristische trekpleisters waar veel buitenlanders op afkomen, kun je beter ontlopen.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen niet af om naar Turkije te reizen. Het vindt namelijk nog steeds dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid en voor de beslissing om wel of niet naar het land te gaan. Buitenlandse Zaken wijst erop dat in heel Turkije een verhoogd risico op terroristische aanslagen geldt en dat mensen niet naar het grensgebied met SyriŽ moeten reizen.
Volg in ieder geval de berichtgeving van de Nederlandse Ambassade en het consulaat-generaal.

Nederlandse Ambassade en consulaten in Turkije

De Nederlandse Ambassade in Turkije bevindt zich in Ankara. Daarnaast heeft Nederland nog consulaten in de Turkse steden Istanbul, Izmir, Antalya, Marmaris en Gaziantep.

Nederlandse Ambassade in Ankara


Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul


Terrorisme

Er geldt in het hele land dreiging van politieke spanningen en een verhoogde risico op terroristische aanslagen. Dit komt voornamelijk door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrie).
Sinds juni 2015 vinden in Turkije regelmatig terroristische aanslagen plaats. Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, vliegvelden, politieke bijeenkomsten en demonstraties, maar ook toeristische attracties, metrostations, bushaltes en uitgaansgelegenheden kunnen doelwitten zijn.
De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen en verscherpte controles uitvoeren. Blijf alert en volg de instructie van de lokale autoriteiten op.
Reis niet naar de onveilige gebieden aan het grensgebied met Syrie en Irak, en provincies in het Oosten van Turkije.

Criminaliteit

De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere Zuid-Europese landen. In grote steden en toeristencentra komen meer criminele activiteiten voor. Vooral in Istanbul lijken deze toe te nemen. Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcard fraude.
Let op wanneer je (al dan niet georganiseerd) naar een juwelier gaat. Laat je niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die mensen ervoor hebben betaald.

Problemen op reis


Wat doe je als je geld of paspoort is gestolen, of je bagage bent kwijtgeraakt? Wat moet je doen als je een ernstig ongeluk krijgt, in het buitenland wordt opgepakt of met spoed terugmoet naar Nederland? De volgende website geeft antwoord op deze en vele andere vragen als je op jouw vakantie in problemen komt.

Problemen op reis