Alanya

Alanya informatie

De badplaats en vakantie resort Alanya ligt aan de Golf van Antalya en de Middellandse Zee. Alanya heeft 80 000 inwoners, daarvan zijn ruim 10.000 Europese ingezetenen. De stad is een van de drukst bezochte badplaatsen aan de Turkse Rivièra. ALanya wordt ook wel de "Parel van de Turkse Riviera" genoemd en is populaire vakantiebestemming vanwege de kilometerslange en schone zandstranden, het kristalheldere zeewater en het milde mediterrane klimaat. Ook vind je in en in de omgeving van Alanya mooie natuur en belangrijke historische en archelogische plaatsen.


Stranden

De stad is door een rotsachtig schiereiland opgesplitst in een oostelijk en westelijk deel. Aan beide kanten van het schiereiland ligt een zandstrand, namelijk het Keykubatstrand en het Cleopatrastrand. Op de rots van het schiereiland staat een kasteel, (Kalesi) dat is gebouwd door de Seltsjukken in de 13e eeuw.

Aan de oostkant van het schiereiland liggen de haven, het stadscentrum, en de Keykubat Beach, dat vernoemd is naar de Sultan Kayqubad I. Aan de westkant zijn de Damlatas Beach en Cleopatra Beach.


De grotten van Alanya

Zeegrotten bevinden zich aan de bovenkant links en rechts van het schiereiland van Alanya. De grotten hebben de naam Korsanlar (piraten), Asiklar (verliefden) en Fosforlu (fosfor). De piratengrot was vroeger een schuilplaats voor zeerovers en er hun buit verborgen. In de grot van de verliefden (of Liefdesgrot) ontmoette verliefde stelletjes ongestoord en in de fosfor grot zijn kleurrijke lichteffecten door fosfor bevattende rotsen op de zeebodem te zien. Vanuit de haven worden er voor de toeristen boottochten ondernomen langs de kust en het kasteel op de rots, naar kleine baaien en een bezoek aan de drie grotten.

De druipsteengrot Damlatas is beroemd om de vele kleurrijke stalactieten pilaren en hun speciale genezende krachten bij astma en Bronchituskwalen. Deze genezende werking is zelfs wetenschappelijk erkend. In de grot is er een constant temperatuur van rond de 23 graden Celcius.


Alanya Turkije
Alanya

Hotels

In Alanya zijn de meeste hotels zeer exculsief, met 4 of 5 sterren, uitstekende service en all inclusive.

Het weer in Alanya

De zomer in Alanya is warm en droog. In de winter is het er mild en valt de meeste regen. In de maanden juni, juli, augustus en september ligt de temperatuur overdag boven de 27 graden Celcius en 's avonds boven de 17 graden Celcius. In de zomer is er nauwlijks neerslag.
Oktober is het met 26 graden nog warm en licht, maar met de eerste periodes van regen. In de winter daarentegen valt er veel regen en komt de temperatuur overdag niet boven de 18 graden Celcius. Doordat Alanya omgeven is door bergen, namelijk de Taurusgebergt, is het 8 maanden lang een aangename tot warme temperatuur en mogelijk om er in zee te zwemmen.

het weer en klimaat in Alanya


Vliegen naar Alanya

Voor je vakantie naar Alanya landt het vliegtuig op Antalya Luchthaven. De vluchtduur vanaf Nederland en BelgiŽ naar het vliegveld van Antalya bedraagt 3 uur en 45 minuten. De transfertijd vanaf Antalya Airport naar Alanya neemt nog 1,5 tot 2 uur in beslag. De bus gaat namelijk nog langs alle hotels van de touroperator die langs de kust van de Turkse Riviera liggen, waaronder in de badplaatsen Belek en Side.
Alanya ligt 125 kilometer van Antalya International Airport en 42 kilometer van Alanya Gazipasa Airport. Er vliegen ook enkele touroperators op het kleine vliegveld van Gazipasa. Ook dan duurt de vlucht 3 uur en 45 minuten. De transfertijd kan ook dan zeker een 1 uur duren.


Excursies en activiteiten in Alanya

 1. Raften, zeilen, windsurfen, waterskiën, zeevissen
 2. snorkelen en duiken (Scuba diving) tussen oude zeewrakken in de prachtig blauwe Middellandse Zee
 3. Het aquapark Water Planet, van Alanya, met 27 waterglijbanen, een rivier van 350 meter waar je op vlotten over de kunstmatige golven kunt varen, een midget golfbaan en je kunt er bungee jumpen
 4. boottochten langs de kust en naar de grotten Fosforlu Magara (fosforgrot), de Kizlar Magarasi (piratengrot) en Asiklar Magarasi (liefdesgrot)
 5. Bezoek aan de Hamam of Turks bad
 6. Een zeiltocht over de Middellandse Zee in de Golf van Antalya. Lekker zonnen en relaxen op het dek en hier en daar voor anker gaan om in zee te duiken
 7. Een excursie naar Manavgat. Wilde natuur, winkelen en een boottrip over de rivier Manavgat naar de zee.
 8. Een Quad- of Jeep safari
 9. Paardrijden

Bezienswaardigheden in en om Alanya

 1. Het kasteel (Kalesi) van Alanya, gebouwd in 1226, dateert uit het Seljuk tijdperk
 2. De scheepswerf, eveneens gebouwd in 1228 door de Seljuks,waar oorlogsschepen werden gebouwd en onderhouden
 3. De Kizil Kule, of de Rode Toren, staat aan de haven onder het kasteel, en diende ter bescherming van het scheespwerf. Het bevat tegenwoordig een museum
 4. Het Alanya museum exposeert de belangrijkste archeologische ontdekkingen van Alanya
 5. Huis en Museum van Atatürk (Ataturk House Museum), waar hij in 1935 slechts één dag verbleef
 6. De lokale markt van Alanya (op dinsdag)
 7. De druipsteengrot Damlatas Magarasi, In de grot is de temperatuur constant 23 graden Celcius en heeft een koolzuurhoudende lucht. Hiervan wordt gezegd dat het een helende effect heeft bij astma
 8. De ruïnes van de oude Romeinse historische en archeologische plaatsen Perge, Aspendos en Side
 9. Myra, met Lycische rotsgraven, beelden en een amfitheater
 10. De Byzantijnse Sint Nicolas kerk in Demre, met de lege tombe van Sint Nikolaas