Side

Side informatie

Side is een toeristische badplaats aan de Turkse Riviera. Het ligt tussen Antalya en Alanya, nabij de plaats Manavgat. Aan de oostkant, landinwaarts, bepaalt het Taurus Gebergte het uitzicht op de omgeving van Side.

In de hele stad zijn restanten uit de Griekse en Romeinse tijd te zien. Ruïnes van een Griekse tempel, Romeinse stadsmuren, aquaduct en een amfi-theater domineren het zicht op Side. Deze zichtbare overblijfselen maken Side tot een waar openluchtmuseum.
In het oude centrum van Side dat op een schiereiland ligt, zijn vele souvenir-, juweliers-, tassen- en kledingwinkels gevestigd. De verkoopprijzen zijn hier wel aangepast aan de vele toeristen die hier komen en worden er vele nepmerk-producten verkocht. Maar voor een gezellige drukte en de toeristische activiteiten in een oude stad moet je zeker naar Side gaan. In Side zijn ook vele gezellige restaurants en terrasjes om lekker te eten en mensen te kijken. Keuze genoeg, Italiaans, lokale keuken, fastfood en grill De meeste bars zijn eveneens te vinden in het oude centrum.

Een alternatief om te winkelen is om daarvoor naar Manavgat te gaan. Hier kan je op de bazar en in de vele leuke winkeltjes inkopen doen tegen prijzen die de locals betalen.

Stranden

De badplaats Side heeft een langgerekt zandstrand. Het strand van Side ligt langs de landtong en loopt langs de hele kuststrook. Het loopt geleidelijk af in zee. Het Sorgun strand ligt ten zuiden van het oude centrum. Deze zandstrand loop steiler af in zee.


Side Turkije
Side


Het weer in Side

Side heeft warme en droge zomers en milde en regenachtige winters. In de maanden juni, juli, augustus en september ligt de temperatuur overdag boven de 30 graden Celcius en 's avonds boven de 17 graden Celcius. De temperaturen zijn vooral hoog tijdens de hittegolven in de maanden juli en augustus, namelijk ruim boven de 40 graden Celcius. Er vindt dan nauwlijks neerslag plaats.
Oktober is het met 27 graden nog warm en licht, maar met periodes van regen. In de winter daarentegen valt er veel regen en komt de temperatuur overdag niet boven de 17 graden Celcius.

Weersverwachting Side


Vliegen naar Side

Voor je vakantie naar Side landt het vliegtuig op Antalya Luchthaven. De vluchtduur vanaf Nederland en België naar het vliegveld van Antalya bedraagt 3 uur en 45 minuten. De transfertijd vanaf Antalya Airport naar Side neemt nog 1 tot 1,5 uur in beslag. De bus gaat namelijk nog langs alle hotels van de touroperator die langs de kust van de Turkse Riviera liggen, waaronder in de badplaatsen Antalya en Belek.


Bezienswaardigheden in en om Side

In Side zijn vele Romeinse ruïnes te bezichtigen die in redelijk goede staat zijn, waaronder een vrij groot amfitheater, een tempel gewijd aan Apollo en een poort.
Als je richting het centrum en haven van Side loopt of rijdt kom je vanzelf allereerst voorbij de vele archelogische en historische gebouwen en ruïnes van de voormalige Romeinse stad Selimiye.
 1. Theater voor circa 20.000 toeschouwers, waar gladiatorengevechten werden gehouden en toneelstukken werden opgevoerd.
 2. Nymphaeum, een monument en fontijn gewijd aan de bronnimfen. Het bestond uit een ronde zaal, gedecoreerd met beelden en beschilderingen
 3. Aquaduct
 4. Agora, de marktplaats en het sociale hart van het oude Side, Selimiye. Deze dateert van 100 voor Christus
 5. Staatsagora (Bibliotheek)
 6. Therme, een Romeinse badhuis uit de 5e eeuw. Tegenwoordig is er het museum van Side gevestigd waar archeologische vondsten uit de regio worden tentoongesteld
 7. De Romeinse stadsmuren van Selimiye
 8. Apollotempel, liggend aan het einde van het schiereiland van Side
 9. Byzantijnse basiliek
 10. Het oude centrum van Side met winkels en horeca. Winkeltjes met souvenirs, kleding, tassen, sieraden, lederwaren. Restaurants, cafés en terrasjes

Excursies en activiteiten in Side

Vanuit de haven van Side kunnen diverse boottochten worden gemaakt. Verder kun je er het volgende ondernemen:
 1. Raften, zeilen, windsurfen, waterskiën, zeevissen, banana-tube, parasailen
 2. Snorkelen en duiken (Scuba diving) tussen oude zeewrakken in de prachtig blauwe Middellandse Zee
 3. Het aquapark
 4. boottochten langs de kust van Side
 5. Bezoek aan de Hamam of Turks bad
 6. Een zeiltocht over de Middellandse Zee in de Golf van Antalya. Lekker zonnen en relaxen op het dek en hier en daar voor anker gaan om in zee te duiken
 7. Een excursie naar Manavgat. Wilde natuur, winkelen en een boottrip over de rivier Manavgat naar de zee
 8. Een Quad- of Jeep safari
 9. Paardrijden