Antalya

Antalya is een stad in het zuidwesten van Turkije en de hoofdstad van de provincie Antalya. Het ligt grotendeels boven op een klif aan de Golf van Antalya, de Middelandse Zee. Tegenwoordig is Antalya een snel groeiende toeristische centrum aan de Turkse Rivièra, die wordt bezocht door meer dan 2,5 miljoen toeristen per jaar. Er wonen hier ook veel buitenlanders die hier overwinteren.
De meeste historische gebouwen Antalya vind je in de smalle, kronkelende straatjes van Kaleiçi, de oude wijk van Antalya. In dit historische centrum zijn verschillende moskeeën, kerken, winkels en het oude haven te bezichtigen. Kaleiçi is in zijn oude glorie hersteld en heeft daarbij zijn historische karakter behouden. Je treft er gebouwen aan uit diverse tijdperken, waaronder de Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Seltsjoekse architectuur en cultuur.
Wat verder opvalt is de historische tram in Antalya. The Heritage Tramway is geschonken door de Duitse stad Neurenberg. Deze tram rijdt van de westelijke Konyaalti Beach en Museum van Antalya naar het oostelijk deel van het centrum.

Antalya heeft zelf geen strand daarvoor moet je buiten de stad wezen. Ten oosten van Antalya vind je het zandstrand Lara Beach, in het westen van de stad is het Konyaalti Beach. Lara is een voorstad van Antalya met een heleboel prachtige 4/5-sterren hotels langs het strand.


Antalya Turkije
Kaleiçi, het oude centrum van Antalya

Lara

Lara is een district van de Turkse stad Antalya. De badplaats wordt vergeleken met Las Vegas omdat er veel thema-hotels staan. De meeste hotels zijn replica's van beroemde plaatsen en gebouwen in de wereld, zoals Venetië, het Kremlin en het Topkapi Paleis. Het strand van Lara (Lara Beach) is een van de langste zandstranden van Turkije. Elk jaar wordt er een competitie Zandkastelen Bouwen georganiseerd.


Het weer in Antalya

Antalya heeft warme en droge zomers en milde en regenachtige winters. In de maanden juni, juli, augustus en september ligt de temperatuur overdag boven de 30 graden Celcius en 's avonds boven de 17 graden Celcius. De temperaturen zijn vooral hoog tijdens de hittegolven in de maanden juli en augustus, namelijk ruim boven de 40 graden Celcius. Er vindt dan nauwlijks neerslag plaats.
Oktober is het met 27 graden nog warm en licht, maar met periodes van regen. In de winter daarentegen valt er veel regen en komt de temperatuur overdag niet boven de 17 graden Celcius.

Weersverwachting Antalya


Vliegen naar Antalya

Op 10 kilometer afstand van Antalya ligt het Antalya Airport. De internationale luchthaven van Antalya is de bestemming van vele vakantievluchten en chartervluchten vol met vakantiegangers. In de directe omgeving zijn de toeristische badplaatsen Belek, Manavgat, Side en Kemer.


Bezienswaardigheden in Kaleiçi, het historische centrum van de Antalya

 1. de stadsmuren van het oude centrum van Antalya
 2. de klokkentoren van Antalya
 3. De Poort van Hadrianus (Hadrian's Gate of Triple Gate), de toegangspoort tot de oude stad van Antalya en de havengebouwd, is in de 2e eeuw door de Romeinen ter ere van de keizer Hadrianus
 4. Iskele Moskee, gebouwd in de 19e-eeuwse moskee, staat in de buurt van de jachthaven
 5. Karatay Medrese, gebouwd in 1250 door Emir Celaleddin Karatay
 6. Kesik Minare Moskee, een voormalige Romeinse tempel dat allereerst is omgebouwd tot een Byzantijnse Panaglia kerk en tenslotte in een moskee
 7. Tekeli Mehmet Pasa Moskee, een 18e-eeuwse moskee gebouwd ter ere van Tekeli Mehmet Pasa
 8. De haven Yat Limani, deze dateert uit de Romeinse tijd
 9. Yivli Minare Moskee: in de 13e eeuw door de Seljukken onder bewind van Kai Kobad I gebouwd en versierd met donkerblauw en turquoise tegels

Andere bezienswaardigheden in en om Antalya

 1. Karaalioglu Park, een groot park, net ten zuiden van Kaleiçi, met het oude Hidirlik toren en uitzicht op de Romeinse haven van Kaleici, de kliffen en de Golf van Antalya
 2. Kaleiçi Museum
 3. Museum van Atatürk
 4. Diverse archeologische sites in de regio van Antalya, waaronder Sagalassos, Myra
 5. de Byzantijnse Sint Nicholas kerk in Demre, met de lege tombe van Sint Nikolaas